R – My oracle listner to shuts itself down, what could be happening

installationora-12514ora-12560oracletnsnames

I am setting up a VM to try to duplicate our production environment so I can do deployment tests. The VM is VMWare Server running Windows Server 2003 with Oracle 10g. I am connecting to oracle through a tnsnames connection identifier.

I got it up and running once, copied the VM files and thought everything was peachy. But now am encountering some problems trying to get oracle running on the backup that I made. That being said, it is entirely possible that I made some change to either this or the working VM that I either didn't notice or forgot about so I don't think this is necessarily a virtualization issue.

I'm no oracle guy, and we don't have much of a dba so I'm kind of up the creek here. Here's my problem:

  • When I start up the machine I can do lsnrctl services and see that the service housing my application database has 1 instance running. When I try to connect through sqlplus however I get ORA-01033: Oracle initialization or shutdown in progress
  • If I wait for a while I see the service disappear from the lsnrctl services list, obviously I can't connect with sqlplus then (ORA-12514)
  • If I go to the windows services management mmc console I can see that the windows service which should house that oracle instance is indeed still running.
  • I can restart the windows service. At this point I can once more see it under lsnrctl services but again, trying to connect to it through sqlplus results in ORA-01033. After a while it shuts down and goes away.
  • Attempting at any point to sqlplus "/ as sysdba" results in ORA-12560: TNS:protocol adapter error
  • Nothing of any use gets written to the Windows Event Log

Any ideas as to what could cause this? Any hints on what I can try next?

Update: In the spirit of stackoverflow let's keep this open in case someone comes by later looking for advice but in my case a full uninstall/install of oracle and re-import of the database was the most expedient solution.

Best Solution

Did you run "alter database open" after you created the control file?

See http://www.dba-oracle.com/t_ora_01033_initialization_shutdown_progress.htm

Or perhaps you have a corrupted file?

See http://basmv.blogspot.com/2007/10/oracle-ora-01033-error.html

There seems to be a plethora of issues that people have worked through similar to yours. Just google "ORA-01033."

Related Question